By the same author: Virtour.fr - visites virtuelles

Писане на Кирилица с латинска клавиатура
Latin to Cyrillic online converter

Най-удобният преводач кирилица - латиница. The most adaptable Latin to Cyrillic online text convertor.

About the program Latin to Cyrillic online converter

За текста на български, вижте по-долу.

Welcome! This site is created to help Bulgarians and Russians living abroad to write in Cyrillic Alphabet. You can use it to write e-mails or other texts in Cyrillic or start an exensive search (in cyrillic) at a big number of internet search-engines and portals.

This is the only existing Cyrillic to Latin to Cyrillic convertor that:

 • works in every browser available today, either client-side (javascript, if the browser supports it) or server-side;
 • alows you to chose all latin definitions to the cyrillic letters you use;
 • lets you have several variants for the same letter;
 • remembers your settings so as you don't have to re-enter them when you come back;
 • automatically recognizes internet website and e-mail adresses and doesn't translate them;
 • can really recognize and skip all [bbcode] commands of the most widely spread bulletin boards and discussion forums;
 • can recognize HTML tags and skip them selectively.

This program is written in 1999 and is in constant development. You can help me improve it by reporting bugs or suggesting new features.

За програмата Писане на кирилица с латинска клавиатура

Text in English above.

Здравейте и добре дошли! Тази страница е създадена, за да даде възможност на българите в чужбина да пишат на кирилица. Освен за личната кореспонденция, това е много удобен помощник за търсене - от тук можете да започнете търсене (на кирилица) в голям брой интернет-търсачки и портали.

Въведение

Въпреки че в Интернет може да се чете на кирилица, ние, българите в чужбина, рядко можем да пишем на български.

Живея в чужбина от 1997 г. и една от най-големите трудности, с които се сблъсках, беше писането на кирилица. Макар че винаги има начин да се извади уиндоуската кирилица, на практика това се оказва много трудно, особено за хора, които нямат достатъчно опит или пишат на чужд компютър.

Първият проблем е, че на клавиатурата няма изписани букви на кирилица. Ако се инсталира "фонетична настройка", обикновено тя е предвидена само за американски клавиатури и примерно на френски или испански компютри размества някои букви и повечето знаци, и е невъзможно да се работи.

За някои букви в българската азбука няма отговарящи латински букви и обратно. Затова вторият и вероятно най-голям проблем е, че ние всички пишем по различен начин - за буквата "я" например съм виждал всички тези комбинации: q, ia, ya, ja; за "ъ": y, q, @, _, a, w - и така нататък. Четенето на писмо, написано от друг, понякога е истинско мъчение, да не говорим за различните форуми.

За програмата

Разработвам тези скриптове за превод от латиница на кирилица и обратно от 1999 година, първоначално само за мен и за няколко приятели и колеги, а от 2001 ги сложих на личния ми сайт http://5ko.free.fr/. Благодарение на много поощрения и чудесни идеи от Вас, посетителите, програмите наистина станаха добри.

Водещата идея за проекта беше, че всеки трябва да може да си настрои буквите така, както е свикнал да пише. Още в първата версия, публикувана в интернет, потребителските настройки се запаметяват, така че когато дойдете пак, не се налага наново да попълвате предпочитанията си. С това програмата се различава от всички останали и затова стана много известна.

Във версия 2 (края на 2002) алгоритъмът за превода много се подобри с използването на нови функции и RegExp изрази, както и с дългоочакваната възможност за избор на комбинации като "щ=sht". Във версия 3 се добави частична поддръжка за форуми и обратният превод от кирилица на латиница (преди това имаше две различни програми), както и руските букви Ы и Э (буквата Ё я добавих впоследствие, бях я забравил).

Версиите от 4 нагоре използват съвсем нов алгоритъм, който е десетки пъти по-бърз и по-стабилен (практически не прави грешки), има повече функции и пълна поддръжка на всички команди за форматиране и за :усмивки: на повечето съвременни форуми.

Във версиите след 4.6 има възможност да се изберат по няколко латински варианта (букви или комбинации) за всяка буква на кирилица, примерно я:"ya,q,ia".

Настоящите версии 5+ имат няколко големи подобрения.

 • Използват се програмните възможности на сървъра. Това е от огромно значение, от една страна се опростява и ускорява работата на браузърите, от друга, вече всеки посетител може да ползва програмата независимо от вида на браузъра, системата и мощността на компютъра.
 • Нова функция за главните букви: ако се използват цифри или други не-буквени знаци, главна буква се изписва, като се въведе двукратно избраният символ.
 • Връщане на "невидимия разделител", който беше премахнат във версиите 4.
 • Възможност за разпознаване и превеждане на HTML (език за правене на интернет-страници).
 • Възможност за изключване разпознаването на [bbcode], :усмивки: или HTML, за по-голяма бързина.
 • Таблица с букви, на която може да се щракне с мишката, за да се въведат буквите на кирилица.
 • По-лесно достъпни команди с бутони, вместо от падащ списък, или чрез "горещи клавиши" (Alt+буква).
 • И може би най-важното: възможност за директно търсене в интернет, направо от тази страница, в повече от 30 български, руски или световни търсачки, каталози или информационни сайтове.

Продължавам да работя по програмата. Можете да ми помогнете да я подобря, като ми пратите съобщения за грешки или като предложите нови възможности и функции.